Nemrég volt egy hasonló csirkeszíves-csirkezúzás receptem. A különbség a mostaniban az Elkészítés menetében van, és hogy egy órával hamarabb elkészül, mint a csirkeszíves változat.
Hozzávalók/ 4 adag

árpagyöngy Elkészítése
350 g gersli (kb. vagy 300 g)
2 kávéskanál só (ízlés szerint)
7 dl víz (kb.)

pörkölt alap
0.5 nagy db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek repceolaj (ízlés szerint, a hagyma dinszteléséhez)
3 teáskanál fűszerpaprika
0.5 db pritaminpaprika (közepes)
1 nagy db paradicsom
1 kis db fehérrépa
1 kis db sárgarépa
200 g csirkemáj
5 dl víz (kb.)

Elkészítés

árpagyöngy Elkészítése
A gerslit 2 órával a főzés megkezdése előtt beáztatjuk.
A beáztatott gerslit megsózzuk. Erős lángon egy órát főzzük magában.

pörkölt alap
Egy óra gerslifőzés után a gerslit levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy külön lábosban az apróra vágott lila hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre dinszteljük.
Dinsztelés után levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1/4 vizespohárnyi vízzel.
A pritaminpaprikát csíkokra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk és feldaraboljuk. A sárga- és fehérrépát apróra vágjuk. Majd mindezt hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, és az egészet felöntjük 1,5-2 vizespohárnyi vízzel.
A "keveréket" ismét tűzre tesszük, és 10 percig, nagy lángon főzzük.
10 perc után a félig főtt alapot hozzáöntjük az árpagyöngyhöz. Összekeverjük, ha szükséges, felöntjük annyi vízzel, hogy a gyöngyárpát ellepje, és összeforraljuk az egészet. (2 perc)
A májat közben egy külön lábosban félig, kevés vízen, fűszerezés nélkül megpároljuk (2 perc). (A lábos lehet ugyanaz, amiben a pörkölt alap készült.)
A félig főtt májat a gerslihez adjuk. 15 percig, fedő alatt, nagy lángon főzzük, az utolsó 30 percben kis lángon, fedő alatt főzzük. Ha elfő a víz, pótoljuk. (Mivel a máj hamar fő, kevés vizet kell majd pótolni, és ez a receptváltozat szaftosabb lesz, mint a csirkeszíves.)